Het verbintenissenrecht

Uw eerste consultatie van 30′ gratis, maak een afspraak onderaan de pagina

Heb je problemen met een overeenkomst die niet is nagekomen? Bij Dries Advocaten krijg je de nodige juridische steun wat betreft het verbintenissenrecht, ondernemingsrecht en handelsrecht. Op deze pagina krijg je alvast meer informatie.

Iedereen sluit in het dagelijkse leven overeenkomsten af. Sommige overeenkomsten ga je onbewust aan, zoals het kopen van een brood. Andere overeenkomsten doe je dan weer bewust. Als er problemen optreden, is het verbintenissenrecht van toepassing.

Het verbintenissenrecht is een deelgebied van het burgerlijk recht. Het handelt over de verbintenissen. Een onderdeel van het verbintenissenrecht is het overeenkomstenrecht of contractenrecht.

Wat is een verbintenis en een overeenkomst?

Bij een verbintenis zijn er twee partijen, namelijk de schuldenaar en de schuldeiser. De verbintenis houdt in dat de schuldenaar verplicht is om een prestatie te verlenen aan de schuldeiser. Zo kan de schuldenaar iets geven, doen of zich van iets onthouden. Er zijn verschillende soorten verbintenissen:

 • Een wettelijke verbintenis
 • Een verbintenis uit overeenkomst
 • Een natuurlijke verbintenis

Een overeenkomst kan je omschrijven als een afspraak tussen twee of meerdere partijen. Zo spreken ze af wat ze voor elkaar gaan doen of laten. Deze partijen kunnen natuurlijke personen zijn, maar ook rechtspersonen.

In een overeenkomst gaan de partijen dus akkoord om verbintenissen aan te gaan. Een verbintenis kan daarom ontstaan uit een overeenkomst. Dries Advocaten staat jou graag bij in het opstellen van dergelijke overeenkomsten. Of we verlenen je advies vooraleer je jouw handtekening plaatst.

Schriftelijke overeenkomst

Het is dan ook aangeraden om een overeenkomst schriftelijk vast te leggen. Wanneer je een overeenkomst sluit, krijg je immers te maken met rechten en verplichtingen.

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een partij zich niet aan de gemaakte afspraak houdt, waardoor er geschillen rijzen na het sluiten van de overeenkomst. Dries Advocaten geeft jou in dat geval de nodige juridische hulp.

We bekijken samen met jou het probleem en de mogelijke oplossing. Zoals in alle andere materies staat een minnelijke oplossing voorop. Is dat niet mogelijk? Dan begeleidt Dries Advocaten je met degelijke kennis doorheen de procedure.

Het ondernemingsrecht

Het ondernemingsrecht heeft betrekking op ondernemen en de juridische kwesties errond. Het staat dan ook in nauw verband met het verbintenissenrecht. Dries Advocaten geeft jouw onderneming graag de nodige juridische steun, zodat je zaken niet vastlopen op de kleine lettertjes in een contract.

Zo kan je bij ons terecht voor verschillende bijzondere overeenkomsten. Denk maar aan:

 • Opstelling en nazicht dadingen
 • Opstelling en nazicht handelsagentuurovereenkomsten
 • Franchising
 • Leasing
 • Verkoopovereenkomsten
 • Opstelling en nazicht van koop- verkoopovereenkomst
 • Lastgeving

Uw eerste Consultatie is Gratis

Maak hier uw afspraak

  CONTACT

  Tel: 0479  87  09  22
  Email: info@driesadvocaten.be
  ————————
  Biezenstraat 8

  2250 Olen
  ————————
  Kopstraat 52
  2900 Schoten