Wat houdt het huurrecht in?

Uw eerste consultatie van 30′ gratis, maak een afspraak onderaan de pagina

Heb je een geschil met je huurder? Of met je verhuurder? Dries advocaten is bedreven in zowel de woninghuur, als de handelshuur en het gemeen huurrecht. Ook kan je bij Dries advocaten terecht voor de opmaak en het nazicht van een huurovereenkomst.

Het huurrecht omvat alle regels op het gebied van huur. Huur is een overeenkomst met twee partijen, namelijk de huurder en de verhuurder.

De verhuurder stelt een gebouw (of een deel ervan) tot de beschikking van de huurder in ruil voor een tegenprestatie, namelijk de huurprijs. Het kan gaan over de verhuur van zowel een woning – een huis of appartement – als een handelspand.

De huurovereenkomst

Wie van plan is een woning of handelspand te (ver)huren, helpen we bij Dries Advocaten met de opmaak of het nazicht van de huurovereenkomst. Door deze preventieve actie kunnen er al een aantal problemen vermeden worden. Goede afspraken maken immers goede vrienden.

Vaakst voorkomende problemen

Kom je toch terecht in een huurgeschil? Dan staat Dries advocaten jou graag bij met gespecialiseerde kennis. Wij treden zowel voor de huurder als de verhuurder op in alle mogelijke huurgeschillen. De vaakst voorkomende problemen tussen huurder en verhuurder zijn:

 • De huurder betaalt de huur niet op tijd.
 • De verhuurder verhoogt zomaar de huurprijs.
 • De verhuurder respecteert de privacy van de huurder niet.
 • Het huurcontract wordt verkeerd opgezegd.
 • De verhuurder geeft de huurwaarborg niet terug.
 • De huurder heeft de woning of het handelspand beschadigd.

De oplossingen voor een huurgeschil

Eerst proberen we een dialoog op te starten tussen beide partijen. Wanneer dat niet lukt, kiezen we voor de verzoeningsprocedure die we aanvragen op de griffie van het vredegerecht. Beide partijen krijgen dan een oproep om langs te komen en de problematiek te bespreken.

Als dat gesprek niet het gewenste resultaat oplevert, starten we de gerechtelijke procedure bij het vredegerecht. Dat kunnen we op drie manieren doen:

 1. Beide partijen verschijnen vrijwillig voor het vredegerecht.
 2. We dienen een verzoekschrift in.
 3. We laten de tegenpartij dagvaarden.

Uw eerste Consultatie is Gratis

Maak hier uw afspraak

  CONTACT

  Tel: 0479  87  09  22
  Email: info@driesadvocaten.be
  ————————
  Biezenstraat 8

  2250 Olen
  ————————
  Kopstraat 52
  2900 Schoten