Bouwrecht

Wat is bouwrecht?

Het bouwproces is complex, want er nemen verschillende partijen aan deel. Daarom hoor je een duidelijk contract op te maken dat de plichten van iedere partij vastlegt. Ontstaat er toch een probleem? Dries Advocaten staat je graag bij in geschillen rond het aannemings- en bouwrecht.

In het bouwrecht staan alle Belgische rechtsregels beschreven die zorgen dat bouwprocessen geregeld en gewaarborgd zijn. Het bouwrecht biedt dus duidelijke kaders voor bouwbedrijven en opdrachtgevers in België voor het bouwen en verbouwen.

De verschillende partijen

Bouwheer

De hoofdtaak van de bouwheer is de aannemer en architect vergoeden voor hun diensten. Wanneer de werken zijn afgelopen, moet de bouwheer ze goedkeuren en aanvaarden. Dat heet de oplevering.

Aannemer

De aannemer moet de bouwwerken uitvoeren volgens de plannen van de bouwheer en de architect. Daarnaast is hij verplicht om de bouwheer te waarschuwen voor eventuele conceptiefouten of nadelen van bepaalde bouwprocessen.

Architect

De architect hoort de plannen te ontwerpen en hiervoor het nodige studiewerk uit te voeren. Ook leidt en controleert hij de bouwwerken.

Mogelijke geschillen

Er kunnen in het bouw- en aannemingsrecht verschillende problemen ontstaan. Denk maar aan geschillen over:

  • Vergunningen
  • Aankoop van een grond, huis of gebouw
  • De opmaak van contracten
  • Verborgen gebreken
  • Tienjarige aansprakelijkheid

Als er sprake is van een geschil, streeft Dries Advocaten steeds een minnelijke regeling na. Is dat niet mogelijk? Dan staat Dries Advocaten jou bij in het opstarten en / of begeleiden van een gerechtelijke procedure. Indien een expertise noodzakelijk is, kan je rekenen op onze kennis.

Dries Advocaten Olen

Biezenstraat 8
2250 Olen
info@driesadvocaten.be
+32 479 87 09 22
BE 0698.667.640

Dries Advocaten Schoten

Kopstraat 52
2900 Schoten
info@driesadvocaten.be
+32 479 87 09 22
BE 0698.667.640

Een Advocaat nodig?