Wat moet je zeker weten over Verkeersrecht

Een blik achter de schermen van het verkeersrecht

Voor je rechten opkomen is bijzonder belangrijk: Het enige probleem … geraak maar eens uit aan het kluwen dat onze wetgeving is. Ook het verkeersrecht bevat vreemde kronkels en heb je een probleem, dan doe je maar beter beroep op een gespecialiseerde advocaat in verkeersrecht. Wij geven je in dit artikel alvast de basis mee.

Wanneer kom je in aanraking met verkeersrecht?

Verkeersrecht is zeer breed en omvat dan ook een heleboel topics. Snelheidsovertredingen, alcohol- of drugsgebruik in het verkeer, vluchtmisdrijf en verkeersongevallen zijn zowat de meest voorkomende gevallen waarbij iemand in aanraking kan komen met het verkeersrecht. Wanneer je gedagvaard wordt om te verschijnen voor de politierechter heeft dit betrekking op het verkeersrecht. Het spreekt voor zich dat dit niet de meest aangename situaties zijn en het kan zeker en vast lonen om je te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat, die alle details van de verkeerswetgeving kent.

Wist je trouwens dat als je beschikt over rechtsbijstandverzekering en moet voorkomen voor de politierechtbank, je in de meeste gevallen recht hebt om je te laten bijstaan door een advocaat naar keuze. Deze wordt dan bovendien vergoed door de verzekering. Laat je dus geen advocaat opdringen door uw verzekeraar, maar maak de bewuste keuze voor een specialist in wie je vertrouwen hebt en die je dossier tot het uiterste gaat verdedigen.

Wanneer moet je voorkomen voor de politierechtbank?

In bijna alle gevallen is de politierechtbank bevoegd voor verkeerszaken. Meestal word je gedagvaard door het parket, waarna je moet voorkomen. Weet trouwens dat wanneer je slachtoffer bent van een verkeersongeval, je de tegenpartij ook rechtstreeks kan dagvaarden.

Er zijn een aantal gevallen waarbij je meestal moet voorkomen, maar het is uiteindelijk het openbaar ministerie dat dit beslist. We zetten ze toch even op een rijtje:

  • Overtredingen van de tweede en derde graad

    Voor lichte verkeersovertredingen zal je meestal niet moeten voorkomen, maar kom je er vanaf met een minnelijke schikking. Meestal zal dit ook het geval zijn voor overtredingen van de tweede en derde graad, maar het kan voorvallen dat je hiervoor moet voorkomen. Zeker als je herhaaldelijk in de fout bent gegaan. Overmatig drankgebruik achter het stuur en/of drugs zullen je altijd voor de rechtbank brengen.

  • Snelheidsovertredingen

    De vuistregel is dat je gedagvaard wordt vanaf 30 km/u te snel binnen de bebouwde kom en 40 km/u daarbuiten. Bij een lichtere overtreding wordt meestal een minnelijke schikking voorgesteld.

Wat te doen?

Word je gedagvaard, dan maak je de dagvaarding best gelijk over aan je gespecialiseerde advocaat. Je advocaat gaat dan samen met jou de zaak voorbereiden en staat gedurende het hele traject aan je zijde.

Dries Advocaten: de specialist in verkeersrecht

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat in verkeersrecht, dan kan je rekenen op Dries Advocaten. Wij staan je met raad en daad bij en zorgen voor het best mogelijke resultaat. Maak gerust een afspraak voor een eerste consultatie, deze is volledig gratis. Vul het formulier in en we contacteren je.

Dries Advocaten Olen

Biezenstraat 8
2250 Olen
info@driesadvocaten.be
+32 479 87 09 22
BE 0698.667.640

Dries Advocaten Schoten

Kopstraat 52
2900 Schoten
info@driesadvocaten.be
+32 479 87 09 22
BE 0698.667.640

Een Advocaat nodig?