Uw eerste consultatie van 30′ gratis, maak een afspraak onderaan de pagina

De laatste decennia kiezen mensen steeds vaker voor het stelsel van wettelijk samenwonen. Dries Advocaten helpt jou graag met de opmaak van het samenlevingscontract. Of de beëindiging van de samenlevingsovereenkomst. Op deze pagina vind je alvast meer informatie.

Wat houdt wettelijk samenwonen precies in?

Twee personen die samenwonen, kunnen een samenlevingscontract aangaan. Door deze wettelijke overeenkomst ontstaan er rechten en plichten voor de samenwoners.

Zo is de gezinswoning en de huisraad beschermd. Ook moeten de partners – evenredig met hun inkomen – samen de kosten van het samenwonen dragen. In bepaalde schulden bestaat er bovendien hoofdelijke verbintenis tussen samenwonenden.

Wat zijn de voorwaarden voor het wettelijk samenwonen?

De samenwoners moeten beiden juridisch bekwaam zijn om een contract te sluiten. Ze mogen ook niet getrouwd zijn of wettelijk samenwonen met een andere persoon. Verder hoef je geen amoureuze of seksuele relatie te hebben om wettelijk samen te wonen. Zelfs familieleden komen in aanmerking.

Opstellen samenlevingscontract

Dries Advocaten stelt voor jou graag een samenlevingsovereenkomst op. Hierin regelen we de gevolgen van het wettelijk samenwonen voor het bezit en de organisatie van het eventuele gezin. Enkele voorbeelden zijn:

 • Persoonlijke en gemeenschappelijke bezittingen
 • De verdeling van de kosten voor de opvoeding van de kinderen
 • De verdeling van de kosten voor alles wat het samenwonen betreft
 • De regeling voor een eventuele beëindiging van het samenlevingscontract

Beëindigen wettelijke samenwoning

Een wettelijke samenwoning beëindigen kan vrijwillig door een gezamenlijke of een eenzijdige verklaring af te leveren op de burgerlijke stand van je gemeente. Wij staan je gedurende dit proces graag bij met juridisch advies.

Bovendien kan je als wettelijk samenwonende een aantal vorderingen stellen voor de familierechtbank.

Uw eerste Consultatie is Gratis

Maak hier uw afspraak

  CONTACT

  Tel: 0479  87  09  22
  Email: info@driesadvocaten.be
  ————————
  Biezenstraat 8

  2250 Olen
  ————————
  Ridder Walter Van Havrelaan 304/1
  2900 Schoten