Uw eerste consultatie van 30′ gratis, maak een afspraak onderaan de pagina

Ben je van plan in het huwelijksbootje te stappen? Dan wensen we je alvast proficiat. Toch draait het huwelijk niet alleen rond romantiek. Zo hoor je ook even stil te staan bij je rechten en plichten. Bij Dries advocaten kan je onder meer terecht voor het opstellen van een huwelijkscontract.

Wat is een huwelijkscontract?

Het huwelijkscontract is de notariële akte waarin de aanstaande echtgenoten kiezen voor een bepaald huwelijksvermogensstelsel. Ze leggen alle afspraken vast rond economische en financiële zaken. Denk maar aan geld, bezit en schulden tijdens en na het huwelijk.

Zo bepaalt een huwelijkscontract wat er hoort te gebeuren wanneer het huwelijk misloopt. Of wanneer een van de partners overlijdt of te kampen krijgt met financiële problemen. Een huwelijkscontract beschermt jou dus tegen onvoorziene omstandigheden.

Welke huwelijksvermogensstelsels bestaan er?

Wettelijk stelstel

Wanneer je geen huwelijkscontract opstelt, verkrijg je automatisch het wettelijk stelsel. In dit stelsel maakt de wet een onderscheidt tussen drie vermogens:

 • Het eigen vermogen van de ene partner
 • Het eigen vermogen van de andere partner
 • Het gemeenschappelijke vermogen

We verstaan onder eigen goederen alles wat je bezat voor het huwelijk en wat je nadien verkrijgt via schenking of erfenis. Beroepsinkomsten en de opbrengsten van je eigen goederen zijn daarentegen gemeenschappelijk.

Stelsel van scheiding van goederen

In dit stelsel zijn beide partners volledig financieel onafhankelijk van elkaar. Er is dus geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen. Toch kunnen de partners samen goederen bezitten. De goederen zijn volgens de wet dan niet gemeenschappelijk, maar onverdeeld.

Stelsel van gemeenschap van goederen

Alle goederen en geldmiddelen zijn in dit stelsel gemeenschappelijk, ongeacht de manier waarop ze verkregen zijn. Wanneer het stelsel wordt ontbonden – bij een echtscheiding of overlijden – zal alles gelijk verdeeld worden onder beide partners.

Uw eerste Consultatie is Gratis

Maak hier uw afspraak

  CONTACT

  Tel: 0479  87  09  22
  Email: info@driesadvocaten.be
  ————————
  Biezenstraat 8

  2250 Olen
  ————————
  Ridder Walter Van Havrelaan 304/1
  2900 Schoten